Zo internet je veilig op openbare wifi-netwerken in Londen

Tijdens een stedentrip naar Londen zul je vast regelmatig gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan het wifi-netwerk van het hotel of van een restaurant waar je dineert. Het is natuurlijk wel handig om even iets op te zoeken over een bezienswaardigheid die je nog wilt bezoeken, maar gaat ook gepaard met risico’s. In dit artikel gaan we in op die gevaren en hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime.

Bedenk eens hoe makkelijk het is om in te loggen op een openbaar netwerk. Zo makkelijk is het ook om voor een kwaadwillende op datzelfde netwerk in te loggen. Diegene kan vlug inloggen, jouw gegevens buitmaken en weer net zo snel van de virtuele aardbodem verdwijnen. En dan is het al te laat.

Nagemaakt wifi-netwerk

Een ander risico dat bij wifi-netwerken van bijvoorbeeld een hotel voorkomt, is dat een hacker het netwerk kan namaken. Stel je voor dat je in Hotel City Centre verblijft, met een wifi-netwerk genaamd ‘Hotel_CityCentre’.

Een hacker zou dan een wifi-netwerk kunnen aanmaken getiteld ‘Hotel_City-Centre’. Dit lijkt er natuurlijk erg op. Dat maakt het een gevaarlijke vorm van cybercriminaliteit. Als je inlogt op dit nepnetwerk, kan een hacker soms zelfs bij alle gegevens die je op je telefoon hebt staan.

Voorzorgsmaatregelen bij internetten op openbare wifi 

Om veilig te internetten op openbare wifi, doe je er goed aan om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Let ten eerste altijd goed op de netwerknaam voordat je verbinding maakt met een openbaar netwerk in je hotel of elders tijdens je bezoek aan Londen. Is het wel het officiële wifi-netwerk van je hotel, of gaat het om een nagemaakt netwerk?

Naast waakzaam zijn, kun je ook extra beveiligingsmaatregelen nemen om te voorkomen dat een cybercrimineel jouw internetverkeer en persoonsgegevens in kan zien. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een VPN.

Wat doet een VPN?

Een zogeheten Virtueel Privénetwerk zorgt ervoor dat je anoniemer bent op internet. Normaal gesproken kunnen andere internetgebruikers en websites jou herkennen op basis van je IP-adres. Met behulp van een VPN wordt jouw IP-adres aangepast naar dat van een VPN-server, waardoor je niet meer zomaar te herkennen bent.

Daarnaast wordt met een VPN al je internetactiviteit versleuteld. Op die manier zijn je gegevens niet meer uit te lezen door een kwaadwillende. Er zijn verschillende werkwijzen van VPN’s voor deze vorm van beveiliging. Deze werkwijzen worden ook wel ‘encryptie-protocollen’ genoemd.

Ieder protocol heeft weer andere eigenschappen, bijvoorbeeld op het gebied van beveiligingssterkte, snelheid en stabiliteit van de internetverbinding. Een voorbeeld van een sterk en veelgebruikt protocol is OpenVPN. Dit is een open-source protocol dat erg goede beveiliging biedt en met behoud een snelle en stabiele internetverbinding.

Een VPN-verbinding die je internetverkeer beveiligt via het OpenVPN-protocol is daarom een goede keuze voor veilig internetten in je Londense hotel. Daarmee kun je zorgeloos genieten van de rest van je stedentrip!

Isle of Wight is van alle markten thuis. Zo heb je er mooie kliffen, dinosaurusfossielen en prachtige stranden. Voor iedereen die graag buiten is, is het eiland ook een heerlijke plek om een aantal dagen te spenderen. De vakantieganger die van extremere activiteiten houdt kan gaan paragliden, go-karten of coasteeren. Niet zo’n waaghals? Dan kan je er mooie fietstochten en hikes doen, waarbij je misschien wel een aantal rode eekhoorns ziet! Er zijn er ongeveer 3500, en het eiland doet er alles aan om deze soort te beschermen. Grijze eekhoorns zijn dan ook niet welkom: zij kunnen een – voor de rode eekhoorns – dodelijk virus bij zich dragen en pikken het leefgebied in van de rode eekhoorns. 

Vakantie naar Engeland?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Engeland. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Engeland!