Werken in Engeland: Wat komt er allemaal bij kijken?
Heb je altijd al (tijdelijk) in Engeland willen wonen en werken, om zo nog meer te genieten van de Britse steden, culturen en bezienswaardigheden? Dan zijn er een aantal zaken om ervoor te zorgen dat je een goede start maakt.
Ondanks de brexit is Engeland nog altijd populair bij veel Nederlanders. Een van de belangrijkste redenen is dat er volop werkgelegenheid is met aantrekkelijke salarissen. Ook trekt velen de Britse cultuur en mentaliteit aan.
Uit cijfers van Statista komt naar voren dat ruim 24% van de werknemers in het Verenigd Koninkrijk afkomstig is uit een ander land. Dat zorgt voor een diverse en multiculturele omgeving. Integratie in Engeland wordt onder expats dan ook niet als lastig ervaren, zeker ook omdat velen tegenwoordig de Engelse taal goed spreken.
Wil je de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wagen? Bereid je dan wel goed voor op een aantal zaken.
De cultuurverschillen in taal en werk
De Engelse cultuur staat bekend om haar beleefdheid en ook op de werkvloer gaat het anders dan in Nederland. In ons land staan we bekend om onze directe en nuchtere communicatie. Hoewel Engelsen altijd eerlijk zullen zijn, zijn ze vaak iets minder uitgesproken.
Niet alleen in de zakelijke communicatie zijn er verschillen, maar ook de dagelijkse communicatie is formeler dan in Nederland. Kenmerkend is dat een Engelsman of vrouw in de eerste ontmoetingen nauwelijks of nooit zal praten over persoonlijke kwesties.
Om ervoor te zorgen dat je communicatie met een Britse opdrachtgever vloeiend verloopt, kan het handig zijn om bij documenten en contracten de hulp in te schakelen van een snel Engels vertaalbureau als Fairlingo. Door gebruik te maken van een vertaaldienst zorg je er namelijk voor dat je professioneel overkomt en voorkom je misverstanden.
De hiërarchie die er heerst op de Britse werkvloer is ook anders. In een Britse organisatie kent iedereen zijn plaats en is afhankelijk van zijn meerdere(n), terwijl wij in Nederland vaak als gelijken worden behandeld binnen organisaties.
Een werkvergunning aanvragen
Sinds het vrij verkeer van goederen en personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in 2020 is opgeheven, gelden er nieuwe regels met betrekking tot het wonen en werken in Engeland.
Allereerst moet je een aantal punten behalen om een werkvergunning te bemachtigen.
Er zijn verder verschillende categorieën waar je als Europese werknemer een verzoek voor kunt indienen als je wilt werken in Engeland:
- Kennismigrant: Het kennismigrantvisum is het visum dat het meest geldt voor Nederlandse werkers die in Verenigd Koninkrijk willen werken. Om in aanmerking te komen voor dit visum, moet je aantonen dat je een baanaanbod gekregen hebt, het relevante gemiddelde salaris ontvangt en je de Engelse taal op B1-niveau spreekt.
- Zorgmedewerker: Om je aan te melden met het zorgmedewerkers visum zul je goed Engels moeten spreken, aan alle eisen voldoen van de kennismigrant en een baanaanbod te hebben gekregen van de NHS of de sociale zorgsector. Deze procedure is sneller, met verlaagde aanvraagkosten en een eventuele vrijstelling van de kosten van de Immigratie Zorgbijdrage.
- Global Talent: Dit visum biedt je de mogelijkheid om als hoger opgeleide naar het Verenigd Koninkrijk te komen zonder dat je een baanaanbod hebt gekregen. Onder Global Talent worden erkende leiders en toekomstige leiders in de wetenschap, techniek, kunst en andere beroepen geacht. Een kenmerk van deze beroepen is dat je unieke vaardigheden bezit die de kennis, economie en samenleving van het Verenigd Koninkrijk zullen verrijken.
Daarnaast zijn er alternatieve mogelijkheden voor gespecialiseerde beroepen, zoals geestelijken en atleten.
Het is dus als expat enorm belangrijk dat je deze werkvergunning en daarnaast ook een National Insurance-nummer op de juiste manier aanvraagt. Je kunt dit proces versimpelen door je Nederlandse documenten te laten vertalen naar het Engels door een vertaalbureau.
Of toch studeren in Engeland?
Naast werken is het ook mogelijk om je als student in te schrijven bij een van de prestigieuze universiteiten waar de Britten over beschikken, zoals die in Oxford en Cambridge.
Ook studeren moet met een visum. Hiervoor moet je aan kunnen tonen dat je een aanbod hebt gekregen van een Britse onderwijsinstelling, je Engels spreekt, leest, schrijft en verstaat, maar ook moet je laten zien dat je genoeg geld hebt om de volledige studieperiode te kunnen overbruggen.
Werken in Engeland is sinds de Brexit dus niet makkelijker geworden, maar na het regelen van alle juiste documenten is het het zeker de moeite waard. De mooie cultuur, bezienswaardigheden en steden als Liverpool en Londen zullen namelijk een onuitwisbare indruk op je maken.