De eilanden van Engeland: the Isles of Scilly

Tropisch eiland

Misschien niet het meest voor de hand liggend om naartoe te gaan, maar daardoor des te leuker om eens te bezoeken: een van de eilanden van Engeland. Onder Londen ligt Isle of Wight, in de buurt van Cornwall de Isles of Scilly 

Als je naar een tropisch eiland wil zonder daadwerkelijk uren te moeten vliegen, zijn de Isles of Scilly jouw vakantieplek! Door een warm waterstroom hebben de eilanden een mild klimaat gekregen. Dit resulteert in witte stranden en een blauwe zee. Voor de koukleumen onder ons zijn er nog meer voordelen: het vriest en sneeuwt er nooit. 

Snorkelen, duiken en hiken

Mocht dit je nog niet genoeg overtuigd hebben, dan doet misschien het volgende dat wel! Op St. Martin, één van de vijf bewoonde eilanden van de eilandengroep, kun je snorkelen met zeehonden! De beestjes zijn heel nieuwsgierig, doen niets en bovendien hoef je geen snorkelervaring te hebben om dit te kunnen gaan doen. Verder worden de eilanden vooral geroemd om het rustige leven, de mooie stranden en rijke geschiedenis. Ook kun je er van alles ondernemen in het water, zoals suppen, zeilen, duiken en kajakken. Niet zo’n fan van watersport? Ga dan lekker hiken op een van de eilanden, met of zonder gids. Je kunt zelfs naar de onbewoonde eilanden toe! Daarnaast zijn er specifieke wandelingen waarin je bijvoorbeeld langs mooie tuinen komt, aparte dieren kunt zien of veel leert over de maritieme geschiedenis van de eilanden. In het informatiecentrum vind je alle mogelijke tochten waar je uit kunt kiezen.  

Eilandhoppen

De Isles of Scilly bestaan uit vijf bewoonde – en ontelbare onbewoonde eilanden. Door de goede bootverbindingen is het erg makkelijk om te wisselen van eiland. Zo kun je in vijf dagen in principe alle eilanden zien!  

St. Mary’s 

Dit is het grootste eiland én het enige van de vijf die een vliegtuig heeft. St Mary’s heeft ook de meeste bewoners, rond de 1750. De hoofdstad is Hugh Town, waar je naast winkels en kerken ook een mooi museum hebt. Een ander groter stadje is Old Town, waar een van de oud-premiers van Engeland, Sir Harold Wilson, ligt begraven. 
Meer fan van een (nog) rustigere omgeving? Wanneer je meer het binnenland van het eiland intrekt, vind je de mooiste uitzichten, verlaten stranden en prachtige natuur.  

St. Martin’s 

Naast dat je op dit eiland de leukste activiteit ooit kunt doen, namelijk snorkelen met zeehonden, is er nog veel meer te beleven. Je kunt er genieten van de mooiste lokale producten, zoals heerlijk eten of bijzondere sieraden. Daarnaast kun je er leren duiken en is er een wijngaard en bloemenmarkt. Ondanks dat het eiland maar 3,2 kilometer lang is, is er dus genoeg te ontdekken! 

Tresco

De must-see op dit eiland is zonder twijfel Abbey Garden. In deze grote tuin staan meer dan 20.000 soorten exotische planten, die overal ter wereld vandaan komen. Verder is het het enige eiland van de eilandengroep dat in privébezit is.  

St. Agnes

Het meest opvallende gebouw op St Agnes is de oude vuurtoren, die nu niet meer in gebruik is en is omgetoverd tot woonhuis. Voor vogelspotters is het eiland een walhalla: er leven veel bijzondere soorten. Verder is St. Agnes tijdens eb verbonden met het eiland Gugh door een zandbank. Tijdens vloed liggen ze los van elkaar. Op Gugh vind je de ‘Old man of Gugh’, een hele grote, langwerpige rots die 2,7 meter hoog is.  

Bryher

Met aan de ene kant rotsen en aan de andere kant mooie zandstranden is Bryher een bijzonder eiland. Je kunt er lekker luieren op het strand of naar spectaculaire uitzichtpunten toe wandelen. Druk is het er niet: het eiland heeft slechts 80 inwoners. 

Nog meer vakantie? Kijk dan op Vakantieshop.nl, jouw online reisgids!

Vakantie naar Engeland?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Engeland. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Engeland!