Top universiteiten in Engeland: een inkijkje!

Bollebozen

Amerika mag dan misschien bekend staan om haar prestigieuze universiteiten, maar in Engeland zijn er ook een aantal waar de bollebozen van deze wereld hun kennis vergaren. Makkelijk binnenkomen is het niet: je moet hele hoge cijfers halen én veel geld hebben wil je er kunnen studeren. Altijd al benieuwd geweest hoe het er precies aan toe gaat in zo’n universiteit? Wij vertellen het je in dit blog! 

Oxford

Misschien wel de meest bekende, al dan niet omdat films over een zekere tovenaarsleerling hier deels zijn opgenomen, is Oxford University. Om te kunnen solliciteren moet je alleen al een tien stappen gids doorlopen waarin je allerlei checkpunten kunt vinden. Het applicatie proces gaat er een stuk serieuzer aan toe dan bij de opleidingen hier in Nederland. Zo moet je referenties meesturen van je huidige opleiding, moet je solliciteren voor een beurs en – als je Engels niet op een hoog genoeg niveau is – een taaltest doen. Verder moet je als je solliciteert ook een voorkeur aangeven voor een zogenoemd ‘college’. Oxford telt er 39. Elk van deze colleges heeft haar eigen centrale plek, en biedt onderdak aan de studenten en docenten van het desbetreffende college. In principe kan je ieder college kiezen, zolang het vak dat jij wil gaan studeren daar wordt aangeboden. Vervolgens heb je ook daar je sollicitatiegesprek. Je wordt niet altijd bij je gekozen college geplaatst, soms is er bijvoorbeeld te weinig plek. Uiteindelijk zijn er voor iedere plek vijf mensen die solliciteren, dus het aanname percentage is erg laag. Daar staat wel tegenover dat wanneer je wordt aangenomen, je zo goed als zeker bent van een baan. 95% van de afgestudeerden aan Oxford hebben binnen een half jaar een baan of een andere studie.   
Onder bekende Oxonians, zoals de afgestudeerden van Oxford ook wel worden genoemd, bevinden zich veel wereldbestuurders, acteurs en bekende wetenschappers. Een paar voorbeelden zijn Bill Clinton, Felicity Jones en Stephen Hawking.  

Cambridge

Cambridge en Oxford worden samen ook wel Oxbridge genoemd. Je kunt niet in hetzelfde jaar voor beide universiteiten solliciteren, dus je moet je voorkeur erg duidelijk kunnen formuleren. Verder is de toelatingsprocedure vergelijkbaar met die van Oxford. Beide universiteiten liggen onder vuur, of hebben onder vuur gelegen, omdat ze te weinig mensen met een donkere huidskleur aannamen. Cambridge is inmiddels een campagne begonnen om meer studenten met een donkere huidskleur aan te moedigen te solliciteren en naar de universiteit te halen. 

Toelatingsprocedure

We hadden het er al even over: het toelatingsinterview bij Oxford. Tijdens dit interview moeten aankomende studenten laten zien wat ze in huis hebben. Iets wat best lastig is als je zenuwachtig bent!  
Een voorbeeld van een vraag die echt gesteld is aan mensen die experimentele psychologie willen studeren is: ‘Een uitgebreide studie laat zien dat oudere broers/zussen hoger scoren op IQ dan hun jongere broers en zussen. Waarom zou dit zo zijn?’. Met dit soort vragen wil Oxford haar kandidaten uitdagen om de interviewer mee te nemen in hun denkproces. Er is dan ook niet een goed of fout antwoord. Belangrijker is het dat je als kandidaat met originele antwoorden komt en er een goede uitleg bij geeft.  
Naast dit soort vragen worden er ook vragen gesteld over je persoonlijke motivatie. Slim is om duidelijk te maken waarom jij de desbetreffende opleiding wil doen, en je passie voor het onderwerp laten blijken. Ook helpt het mee als je goede referenties hebt, die jouw persoonlijke motivatie kunnen ondersteunen.  

Ver van je bed show

Natuurlijk zijn deze universiteiten voor bijna iedereen een ver-van-hun-bed show. Alleen degenen met de hoogste cijfers komen ervoor in aanmerking en zelfs zij worden bijna allemaal niet aangenomen. Hierdoor brengt deze hoog-academische wereld wel iets mysterieus met zich mee. Gelukkig voor ons kun je de prachtige universiteitsgebouwen wel gewoon gaan bekijken tijdens een vakantie en zijn er genoeg series gemaakt die zich afspelen op deze universiteiten. Bovendien, zoals een docent aan Oxford al in één van haar tips zegt: meerdere wegen leiden naar Rome. Aan andere opleidingsinstituten heb je minstens een net zo’n leuke en betekenisvolle studietijd. Belangrijker misschien nog wel dan opleiding is doorzettingsvermogen. Zolang je jezelf bepaalde doelen stelt en hier echt voor gaat, kom je uiteindelijk altijd goed terecht!

Nog meer vakantie? Kijk dan op Vakantieshop.nl, jouw online reisgids!

Vakantie naar Engeland?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Engeland. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Engeland!

buckingham palace