Engels speciaalbier, hier moet je zijn!

Craft beer

Behalve fish & chips, hoogstaand voetbal en bruisende steden heeft Engeland nog iets te bieden: heerlijk speciaalbier! Om ‘craft beer’ genoemd te worden, moet het bier wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten er levende gisten in zitten en worden ze bewaard in vaten waar ze zich verder in smaak ontwikkelen. Daarnaast wordt Engels craft beer geserveerd wanneer het tussen de 10 en 14 graden is. Zo proef je alle lagen aan smaken die in het bier zijn gestopt. 

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten craft beer: Bitter, Pale Ale, Porter & India Pale Ale (IPA). Deze laatste is de laatste jaren in opkomst, niet alleen in Engeland. IPA is doorgaans hoger qua alcoholvolume dan de Pale Ale en is wat bitterder qua smaak. Een andere categorie om bier in te delen zijn bepaalde stijlen: zo heb je de Old Ale, Barley Wine en Mild Ale stijl. Old Ale is donker van kleur, zoet van smaak en bevat wat meer alcohol in vergelijking met de Mild Ale. Deze stijl heeft een laag alcoholpercentage en een subtiele smaak. De Barley Wine stijl kenmerkt zich op zijn beurt weer door een sterke, siroopachtige smaak met een zoete afdronk.  

Waar vind je wat?

Wil je binnenkort op stedentrip én hou je van speciaalbier? Dan is het slim om van tevoren op te zoeken welke pubs wat voor Engels speciaalbier verkopen. Ga je bijvoorbeeld naar Sheffield? Bezoek dan eens The Bar Stewards, die een beetje een pop-up vibe heeft. Twee bier-enthousiastelingen runnen de tent, en ze zijn altijd op zoek naar nieuwe biertjes in en buiten Engeland. In Londen vind je The Southampton Arms, die naar eigen zeggen als enige in Londen alleen bier en cider verkoopt van kleine, onafhankelijke brouwerijen in Engeland. Een van de leuke plekken in Manchester is Runaway Brewery, dat een gezellige en industriële setting heeft. Je kunt er allerlei leuke spelletjes doen en meedoen aan een tour of bierproeverij. In Liverpool heb je van 27 tot 30 juni zelfs een heus speciaalbier-festival! Op de Craft Beer Expo heb je de keuze uit meer dan 300 bieren en zijn er een heel aantal bierbrouwers met hun eigen bar. Naast het bier is er ook lekker eten te vinden en wordt er live-muziek gespeeld: wat wil je nog meer! Klein detail: als je dit wil bijwonen moet je wel even een ticket kopen.  

Niks naar jou smaak?

Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden maar een kleine greep uit de grote hoeveelheid pubs die er in Engeland te vinden zijn. Zit er niets naar jouw smaak bij? Niet getreurd: per stad zijn er zoveel opties dat je altijd wel iets leuks tegen zult komen!  

Vakantie naar Engeland?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Engeland. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Engeland!

Seven sistersbuckingham palace