The Royal Family: hoe zit het ook alweer?

Klein stukje geschiedenis

Geen enkele koninklijke familie is zo bekend en zo vaak in het nieuws als The Royal Family. De Queen regeert al sinds 1952 het Verenigd Koninkrijk en is daarmee het langst besturende staatshoofd van de wereld. Prins Charles, haar zoon, neemt steeds meer taken van haar waar, maar vooralsnog denkt de Queen nog lang niet aan pensioen. En dat terwijl ze al 93 is!

Queen Elizabeth ontmoette haar man, Prince Philip, Duke of Edinburgh in 1934. Na hun ontmoeting in 1939, Elizabeth was toen 13 en Philip 18, vertelde Elizabeth dat ze verliefd was op Philip en begonnen ze met het schrijven van brieven. In 1947 raakten ze verloofd en trouwden ze. Het huwelijk was net na de oorlog vrij sober: Queen Elizabeth kocht niet zomaar een dure jurk, maar moest net zoals ieder andere bruid kledingcouponnen gebruiken voor de aanschaf. Dit geeft precies de houding van haar aan ten opzichte van het Britse volk: ze heeft een groot plichtsbesef en is erg betrokken.

Hoe zit de familie in elkaar?

Een van de belangrijkste dingen in het leven van Queen Elizabeth is haar familie. Ze heeft samen met Prince Philip vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. De meest bekende van de vier is natuurlijk Charles, die met Lady Diana getrouwd was. Samen kregen ze twee kinderen, Prince William en Prince Harry. Hun huwelijk en scheiding is veel in het nieuws geweest, mede omdat beide partijen affaires hadden tijdens het huwelijk. Diana is op 31 augustus 1997 overleden aan de gevolgen van een auto-ongeluk. William en Harry waren toen pas 15 en 12 jaar.

Diana was ontzettend populair, ook na haar scheiding van Prince Charles. Ze liet haar kinderen veel vrijer dan het koninklijk protocol normaliter toeliet. Zo bracht ze ze zo vaak mogelijk zelf naar school en hadden ze geen koninklijke namen maar ‘gewoon’ William en Harry. Verder deed ze heel veel vrijwilligerswerk en was ze erg charismatisch en meelevend. Ze werd ook wel de ‘People’s Princess’ genoemd.

Prince William is getrouwd met Kate Middleton, en heeft 3 kinderen: George, Charlotte en Louis. In 2018 trouwde Prince Harry met Suits- actrice Meghan Markle, zij kregen in 2019 zoon Archie.

Princess Anne, de enige dochter van Elizabeth en Philip, kreeg samen met haar man twee kinderen: Peter en Zara Philips. Peter heeft met zijn vrouw twee meisjes: Savannah en Isla. Zara kreeg met haar man dochters Mia en Lena. Prince Andrew kreeg met Sarah Ferguson twee meisjes: Princess Beatrix en Princess Eugenie. Als laatste kreeg Prince Edward met Sophie Rhys-Jones ook twee kinderen: Louise en James.

In totaal hebben Queen Elizabeth en Prince Philip dus 4 kinderen, 8 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. Grote familie!

Vanwaar de populariteit?

In een steeds moderner wordende wereld is het Engelse koningshuis populairder dan ooit. Hoe komt dit?

Één ding dat zeker is, is dat de Royal Family bij de tijd probeert te blijven. Eind jaren ’10 van de vorige eeuw begon de familie met belasting betalen, zoals iedere inwoner in Engeland al eeuwen deed. Vele jaren later is Queen Elizabeth zelfs een keer verschenen in een James Bond film! Belangrijke zaken als de huwelijken van Prince William en Prince Harry, maar ook de bekendmaking en fotomomenten vlak na de geboortes van hun kinderen worden met het grote publiek gedeeld. Zo creëert het Koningshuis natuurlijk een grote betrokkenheid bij de inwoners van Engeland. Iedereen wordt als het ware even deel van het evenement, en misschien zelfs wel een beetje van de familie.

Verder heeft Diana, zonder dat ze het misschien weet, best wel veel invloed gehad op hoe leden van het Britse Koningshuis zich in het openbaar zijn gaan gedragen. Doordat zij altijd erg betrokken was bij de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en wars was van allerlei protocollen, werd ze extra geliefd bij het Britse volk. Toen ze overleed, werd des te meer duidelijk dat het Britse koningshuis moest gaan vernieuwen. Dit is dan ook gebeurd.

Anno nu wordt er door wedkantoren grof geld verdiend wanneer er een nieuwe Royal Baby op komst is. Mensen wedden massaal op de naam die zij denken dat het nieuwe kindje zal krijgen. Bij de huwelijken staan duizenden mensen langs de kant het kersverse bruidspaar toe te wuiven, en de Queen krijgt ontzettend veel felicitaties wanneer ze jarig is.

Tot slot

Wat in dit blog wordt besproken, is natuurlijk maar het topje van de ijsberg als het gaat om de Koninklijke Engelse familie. Wil je nou meer weten? Kijk dan eens een serie als The Crown, waarin de hele geschiedenis van de Royal Family vanaf de jaren ’40 te zien is. De serie schijnt behoorlijk waarheidsgetrouw te zijn, en er gaan roddels dat zelfs de Queen herself ernaar kijkt. Als het dan niet de moeite waard is om te bekijken, weten wij het ook niet meer!

Vakantie naar Engeland?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Engeland. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Engeland!

craftbeer