Engelse cultuur

Engeland kent een brede cultuur, met voorop de sportcultuur. Veel sporten die vandaag de dag wereldwijd gespeeld worden zijn oorspronkelijk ‘uitgevonden’ in Engeland. Rugby, golf, cricket en natuurlijk voetbal zijn de nationale sporten. Voor vele mensen in Engeland is het voetbal een ‘way of life’. De populariteit van clubs als Manchester United, Liverpool, Arsenal en Chelsea beperkt zich niet tot alleen het land zelf.

Naast de sport is ook de muziekcultuur erg bekend. De Britse pop/rock bands hebben een gigantische invloed op de wereldwijde muziek gehad. Bands als the Beatles, Pink Floyd maar ook Radiohead en Coldplay zijn wereldwijd bekend.

Ook de Engelse theatercultuur is eeuwenlang leidend geweest. De ‘plays’ van Shakespeare worden nog steeds volop opgevoerd in kleine en grote theaters in Engeland.




Geschiedenis

Engeland is afgeleid van de Angelen, een groep die behoorde tot het Romeinse volk, en zich vestigde op het eiland. Deze Angelen kwamen met duizenden vanuit Duitsland, Nederland en Denemarken. In feite zijn deze mensen de eerste mensen die Engeland bewoonden. Al gauw ontwikkelde zich een eigen taal, het begin van het moderne Engels dat we tegenwoordig allemaal kennen. Deze taal ontwikkelde zich steeds verder, en werd bovendien over de hele wereld verspreid door de vele koloniën van Engeland.

De Angelen creëerden een land dat veel macht had over veel gebieden in de wereld. De grote en sterke vloot van Engeland veroverde vele kolonies. Hoewel Engeland genoeg oorlogen gevoerd heeft, is het land sinds 1066 niet meer binnengevallen. Zo heeft het land al die tijd zijn ‘gang’ kunnen gaan, waardoor het op veel gebieden nóg authentieker is dan de meeste Europese landen.

Pas sinds 1707 werd Engeland niet langer geregeerd door een koning maar door zowel de koning als het parlement van Engeland. Tegenwoordig heeft het koningshuis van Engeland geen regerende functie meer. Tegenwoordig behoort het Verenigd Koninkrijk wel tot de EU, maar is nog steeds erg trots op haar eigen land, en weigert daarom bijvoorbeeld rechts te rijden.

Het mooie aan die tradities is dat elke streek haar eigen heeft. Ook ontwikkelden zich in deze streken al gauw eigen dialecten, tradities, kunst en architectuur. De oorsprong van Engeland kan je dus omvatten als traditierijk, trots, en op een positieve manier conservatief.

Engeland heeft eigenlijk altijd ontwikkeling meegemaakt. De meest bijzondere en grote ontwikkeling is de industriële revolutie aan de eind van de 18e eeuw. In 1900 sloeg deze revolutie ook over op de rest van de wereld. Het draaide allemaal om de vervanging van de mens in de productieprocessen: mechanisatie. Dankzij de stoommachine konden producten veel gemakkelijker geproduceerd worden. Het begin van grote fabrieken was daar. Dankzij deze grote producties daalden de prijzen, waardoor mensen zich meer konden veroorloven.

Al gauw werd ook de stoomtrein uitgevonden, wat het vervoeren van producten makkelijk maakte. De revolutionaire groei van de industrie zorgde ook nog eens voor veel banen. Een negatief punt van de revolutie was de uitbuiting van mensen en de kinderarbeid. Naarmate de jaren verstreken kwamen er steeds betere regels voor arbeiders en nam de welvaart toe.

Een andere ontwikkeling is de Church of England, die zich in de 16e eeuw afscheidde van de rooms-katholieke kerk. Mede hierdoor ging Groot Brittannië zich steeds meer afscheiden van Europa. Deze kerk is zowel katholiek als gereformeerd. De Church of England wordt in Nederland ook wel de Anglicaanse kerk genoemd. Op dit moment telt de Kerk van Engeland rond de 25 miljoen volgers. Volgens de wet is het staatshoofd de leider van deze kerk.

Vakantie naar Engeland?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Engeland. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Engeland!