• Geschiedenis Engeland


  Oorsprong van Engeland

  50 Miljoen inwoners, en de Britse Pond (£) die nog steeds tot een van de sterkste valuta van de wereld behoort. Dit is niet altijd zo geweest.

  wilde paardenAls eerste de naam. Engeland is afgeleid van de Angelen, een groep die behoorde tot het Romeinse volk, en zich vestigde op het eiland. Deze Angelen kwamen op een gegeven moment met duizenden vanuit Duitsland, Nederland en Denemarken. In feite zijn deze mensen de eerste mensen die Engeland bewoonden. Al gauw ontwikkelde zich een eigen taal, die op dit moment de meest verbreide taal is. En mede dankzij de vele kolonies die Engeland had groeide de taal snel.

  Deze Angelen groeiden gauw uit tot een land die grote macht had op meerdere gebieden in de wereld. De grote en sterke vloot van Engeland veroverde dan ook vele kolonies. Engeland is sinds 1066 niet meer binnengevallen, vandaar dat het land vele tradities heeft ontwikkeld.

  Pas sinds 1707 werd Engeland niet langer geregeerd door een koning maar door zowel de koning als het parlement van Engeland. Tegenwoordig heeft het koningshuis van Engeland geen regerende functie meer. Een andere bekende ontwikkeling van Engeland is de Church of England, die zich omstreeks 1500 afscheidde van de rooms-katholieke kerk. Door deze afscheiding raakte Groot Brittannië steeds verder weg van Europa. Tegenwoordig behoort het Verenigd Koninkrijk wel tot de EU, maar is nog steeds erg trots op haar eigen land, en weigert daarom bijvoorbeeld rechts te rijden.

  Het mooie aan die tradities is dat elke streek haar eigen heeft. Ook ontwikkelden zich in deze streken al gauw eigen dialecten, tradities, kunst en architectuur. De oorsprong van Engeland kan je dus omvatten als traditierijk, trots, en op een positieve manier conservatief.

  Ontwikkeling van Engeland

  Engeland heeft eigenlijk altijd ontwikkeling meegemaakt. Een bijzondere en grote ontwikkeling is de industriële revolutie aan de eind van de 18e eeuw. In 1900 sloeg deze revolutie ook over op de rest van de wereld. Het draaide allemaal om de vervanging van de mens in de productieprocessen. Ook wel de mechanisatie genoemd. Dankzij de stoommachine konden producten veel gemakkelijker geproduceerd worden. Het begin van grote fabrieken was daar. Dankzij deze grote producties konden de prijzen dalen waardoor mensen zich meer konden veroorloven.

  Al gauw werd ook de stoomtrein uitgevonden, wat het vervoeren van producten makkelijk maakte. De revolutionaire groei van de industrie zorgde ook nog eens voor veel banen. Een negatief punt van de revolutie was de uitbuiting van mensen en de kinderarbeid. Naarmate de jaren verstreken kwamen er steeds betere regels voor arbeiders en nam de welvaart toe.

  Omstreeks deze tijd richtte Henry Ford zijn bedrijf op. Hij gebruikte als een van de eersten de lopende band techniek. Op dit moment is de Ford Model T nog steeds een van de meest succesvolle automodellen ooit gemaakt. Ford was ook revolutionair op het gebied van personeelsmanagement. Al gauw had het bedrijf dan ook een marktaandeel van 50% in de complete VS.

  Een andere ontwikkeling is de Church of England die zich in de 16e eeuw afscheidde van de rooms-katholieke kerk. Mede hierdoor ging Groot Brittannië zich steeds meer afscheiden van Europa. Deze kerk is zowel katholiek als gereformeerd. De Church of England wordt in Nederland ook wel de Anglicaanse kerk genoemd. Op dit moment telt de Kerk van Engeland rond de 25 miljoen volgers. Volgens de wet is het staatshoofd de leider van deze kerk.